Etätyön-tauottaminen

Etätyön tauottaminen

Mitä jos työkavereiden seura ei olekaan houkuttelemassa kahvitauolle tai pitkähkölle lounaalle? Missä välissä pidät taukoja vai unohtuvatko ne päivän aikana?

Toisin kuin ehkä joskus pelättiin, etätöissä ei vedetäkään lonkkaa eivätkä hiiret hypi kotitoimiston pöydillä kissan ollessa omassa kotitoimistossaan. Useista artikkeleista on saatu lukea, että ainakin Suomessa työntekijät työskentelevät jopa tehokkaammin yksin kotona kuin yhdessä työpaikalla. Loisto juttu!

Mutta meidän on syytä muistaa, että kukaan ihminen ei ole kone, joka taukoamatta jaksaa jauhaa tehtäväänsä aamusta iltaan. Pidemmän päälle tauoton työnteko kuormittaa työntekijää niin, että työn laatu väistämättä kärsii. Koetko sinä tämän haasteeksesi?

Oletko kokeillut jo Pomodoro-tekniikkaa etätyön tauottamiseen?

Tekniikassa keskitytään yhteen tehtävään tietyn, ennalta määritellyn ajanjakson ajan, jonka jälkeen pidetään tauko. Pomodoro on italiaa ja tarkoittaa tomaattia. Nimitys tekniikalle lienee tullut tomaatin muotoisen munakellon käytöstä ajan mittaamiseen. Itse käytän ajan mittaamiseen kännykän ajastintoimintoa. Ohjeen mukaan työskentelyaika voisi olla esimerkiksi 25 minuuttia ja sen jälkeen pidettäisiin 5 minuutin tauko.

Näin tekniikka toimii


1. Minimoi työtä mahdollisesti keskeyttävät häiriötekijät. Sulje sähköposti ja laita puhelin äänettömälle.
2. Päätä mihin tehtävään aiot keskittyä.
3. Valitse ajanottoosi se aika, jonka haluat keskittyä.
4. Käynnistä kello ja aloita työskentely.
5. Kun kello soi, pidä pieni tauko (25 minuutin jälkeen 5 minuuttia), jolloin pyrit viemään ajatuksesi pois tehtävästä. Tämä on myös erinomainen hetki nousta seisomaan ja ottaa muutamia askelia jos teit työtä istuen. Käy esimerkiksi juomassa lasi vettä.
6. Jatka tauon päätyttyä tehtävää tai jos se tuli valmiiksi, valitse uusi tehtävä ja käynnistä sitten taas ajanotto.
7. Huomioi, että pidät pidemmän tauon esimerkiksi neljännen 25 minuutin jakson jälkeen, jolloin syöt, juot tai teet jotain virkistävää.

Olen huomannut Pomodoroa käyttäessäni, että itselläni 25 minuutin aika jää hieman lyhyeksi. 45 minuuttia on tuntunut sopivalta tiettyihin tehtäviin uppoutuessani. Tällöin luonnollisesti tauon voi määritellä myös hieman pidemmäksi kuin 25 minuutin ajanjakson jälkeen.

Suosittelen kokeilemaan! Stressi laskee kummasti, keho ei ehdi jämähtää ja työn suunnittelu ja aikaansaatujen tehtävien loppuunsaattaminen saa aikaan ihanan ajanhallinnan tunteen.

Johanna

Kirjoittaja on etäduunilainen ja oman elämänsä löytöretkeilijä, joka haaveilee löytävänsä itselleen parhaan tavan elää tasapainoista etätyö- ja perhe-elämää.

Submit a Comment